Waarom wij voor een boek hebben gekozen?

Dat leggen we je graag uit. Zowel Alberdine, binnen haar praktijk als orthopedagoog, als Mieke, in haar werk in creatief onderwijs, merken elke keer weer dat boeken ontzettend waardevol zijn voor kinderen. Zowel voorlezen als zelf lezen, is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen.

Het stimuleert de taalontwikkeling, vergroot de woordenschat en stimuleert de eigen leesontwikkeling. Dat juist lezen ook van groot belang is voor Afrikaanse kinderen, hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. 

Voor onze boekenthema’s echter nog belangrijker, is het sociaal-emotionele doel van het lezen van een boekje. Kinderen herkennen zich in Aisha en haar “boekgenootjes”. Ze leren van haar emoties te herkennen en hoe daar mee om te gaan. Zien haar reageren op problemen die ze tegenkomt in haar omgeving, hoe ze moeilijkheden het hoofd biedt en hoe ze zich staande houdt in lastige situaties. 

Het oefenen van “life skills” is iets wat in veel Afrikaanse (onderwijs) situaties niet als vanzelfsprekend wordt gezien. De laagdrempeligheid van een boekje met sprekende illustraties kan kinderen enorm helpen om te gaan met allerlei situaties in hun jonge leven. 

We zouden nog veel meer Afrikaanse kinderen gunnen dat ze zelf meer kunnen bouwen aan hun eigen toekomst.

DonateNewsletter